100% feltétele

Mozdíts meg minden követ a játékban

Gyűjtenivalók

Cigaretta kártyák, álomfogók, és megannyi felfedezés vár!

Lovaglás

Vágtass a legjobb lovakkal

Vadászat

Ejtsd el okosan a vadakat

Történet

Az utolsó banditák kora

PC gépigény

Rendszerkövetelmények

Csalások

Határtalan szórakozás


Cikkek /

Red Dead Redemption 2 - Lovaglás

Míg a lovak korábban leginkább csak amolyan "korabeli közlekedési eszközök", hangulatelemek voltak a Red Dead sorozatban, a 7 éven át készült Red Dead Redemption 2-ben különösen nagy, gyakorlatilag kulcsfontosságú szerepet adtak a paripáknak a fejlesztők.

Az RDR2-ben három fontos szerepet is betöltenek: egyfelől továbbra is lóháton ülve tudunk nagy távolságokat megtenni a hatalmas, öt államot felölelő, kies sivatagokon és pusztákon át sűrű erdőkkel, fejlődő településekkel és hófödte hegycsúcsokkal színesített bejárható játékterületen, másrészt ezúttal a lovunk a négy lábon járó "inventorynk", az ő hátukon szállíthatjuk nem csak a vadászat során elejtett vadakat, melyek konkrét modellel, animált mozgással is megjelennek, de olyan eszközöket is, mint például plusz fegyverek, amik már nem férnének el a kezünkben.

Mindemellett pedig végig társunk a történet során. Az egyes ló fajták más-más személyiségjegyet viselnek, ebből kifolyólag pedig eltérően reagálnak a nehéz helyzetekben (például megijednek a fegyverropogástól, mocsártól, stb.) és a különböző típusú terepeken, de teljesítményükön javíthatunk, ha gondozzuk őket és foglalkozunk velük, akár egy igazi baráttal. Mindez pedig új ízt és tevékenységeket biztosít a hibátlan élményét megvalósítani kívánó játékba.

Hogyan válasszak lovat?

A lovak kiválasztásánál azt érdemes figyelembe venni, hogy milyen kategóriába tartoznak – ettől függően válogathatunk olyanok között, melyeknek jobb az állóképességük (stamina) és tovább életben tudnak maradni (health), ám általában cserébe ezek lomhábbak, így aki gyakran kényszerül menekülni, használhat egy gyorsabb, de gyengébb paripát. Ezen felül mindegyik ló négy további archetípusba sorolható be az alapján, hogy milyen az irányíthatósága.

  • Riding Horses: A legtöbb vadon élő ló ilyen. Mivel szabadon élnek, a képességeik is gyengék.
  • Draft Horses: Rendszerint ők azok akik a szekereket, kocsikat húzzák. Nagyok és lomhák, de mivel valamennyire már edzettek, egy árnyalattal jobbak a képességeik a riding lovakénál.
  • Race Horses: Ezek a versenylovak, ebből kifolyólag gyorsabbak és jobban is gyorsulnak, de rosszabb az állóképességük és az életerejük is kevesebb ideig bírja.
  • War Horses: A csatalovak a versenylovak ellentétei. Nem olyan sebesek, de cserébe jobban bírják a harchelyzeteket – jobb az állóképességük és az életerejük.
  • Work Horses: Igáslovak, a rutin folytán pedig nagyon jó az állóképességük, átlagos az életerejük és a sebességük, de hátrányuk, hogy rosszul gyorsulnak.
  • Multi-Class Horses: Vannak lovak, amelyek két kategória tulajdonságait vegyítik. Ezek persze ritkábban fellelhetők és drágábbak is, de rendszerint átlagon felüli minden tulajdonságuk.
  • Superior Horses: A legritkább és legdrágább lovak, kivételesen jó tulajdonságokkal.

Az alapján, hogy hogyan irányíthatóak, a fenti kategóriák az alábbi 4 archetípusba tartozhatnak:

  • Heavy: Draft lovak
  • Standard: Riding, war és multi-class lovak
  • Race: Race lovak
  • Elite: Superior lovak

Minél tovább hajtunk egy paripát, annál jobb képességei lesznek, tehát idővel fejlődnek. Ugyanakkor ha túletetjük őket, kövérek és lassabbak lesznek. A lovak súlya (horse weight) alapvetően 50-es értékű egy 100-as skálán.

 

Lóháton Amerika szívében

A lovaglási élményt részletesen kidolgozott animációk és mozgások teszik élethűvé, az állaton számos különböző izom mozgását figyelhetjük meg, apró részletek színesítik a látványt, minthogy a lovak patája felveri a sarat, vagy ahogy a hidegben összezsugorodik a lovak heréje is, de mint ahogy a Rockstar Games szinte mindig a mesterséges intelligenciában teszi magasra a lécet a játékiparban, láthatjuk a lovunk élethű reakcióit is a környezetre, például ha egy ragadozó állattal találkozunk.

A Red Dead Redemption 2-ben összesen 19 lófajta közül választhatunk, melyek között megtalálható:

  • American Standardbred
  • American Paint
  • Apploosa
  • Arábiai
  • Kentucky Saddler
  • Magyar félvér
  • Morgan
  • Mustang
  • Nokota
  • Shire
  • Tenessee Walker

Lovakat vásárolhatunk helyi istállókban (itt el is adhatjuk őket), elköthetünk egyet, befoghatunk egy szabadban vágtató vadlovat, vagy egyéb úton is hozzájuthatunk egy-egy új paripához a történet során. A vadlovak befogáháshoz lasszóval kell őket megfognunk, vagy nagyon lassan, óvatosan közelednönk, és ha látjuk, hogy megriad, meg kell állnunk és csitítgatnunk kell a "Calm" opcióval. Amint a közvetlen közelébe érünk, felülhetünk rá. Ekkor vergődni kezd, nekünk pedig folyamatosan az ellenkerő irányba kell helyeznünk a testsúlyunkat, amíg meg nem nyugszik. Ha sikerül a hátán maradnunk, megszelídül és ideiglenes paripánk lesz, ha csak ott nem hagyjuk egy istállóban, vagy akár a nyergünket is áttehetjük rá, hogy ez legyen a fő lovunk.

Idővel érdemes megtalálni az egyetlen igazit, akivel magas szintre húzzuk a kötődési szintet (bonding) , hogy bárhol, bármilyen szituációban megfelelő társ legyen számunkra. Ehhez etetnünk, itatnunk, tisztítanunk kell őt. Fejleszthetjük nem csak a saját, de a lovunk állóképességét is, és ügyelnünk kell az életerejére is, még ha ez természetesen nem is jelenti azt, hogy folyton azon kellene aggódnunk, hogy a mesterséges intelligenciával vezérelt paripánkat mégis mikor fogják szétlőni, hiszen a játék nem erről szól.

Nagyon fontos, hogy eltérően a legtöbb lovaglást biztosító nyílt világú játéktól, a Red Dead Redemption 2-ben sohasem generálódik mellénk egy füttyszóra a lovunk, ezért folyamatosan tartsuk őt magunk mellett, ne kószáljunk el messzire, főként, ha hasznos fegyvereket tartunk a nyereg mögött.

Lovak testreszabása

A játéknak különleges ízt ad, hogy nem csupán a kötelék építése miatt valósághű és élménydús a lovaglás, de attól is, hogy hasonló részletességgel testreszabhatjuk őket, mint autóinkat a Grand Theft Auto V-ben. Ez számos megvásárolható külső kiegészítőt jelent, melyek a következő kategóriákba sorolhatók:

  • Coat (Lótakaró)
  • Tack (Lószerszám)
    • Saddle (Nyereg)
    • Stirrup (Kengyel)
    • Spurs (Sarkantyúk)

Az egyes elemek nem csupán jobb esztétikai élményt nyújtanak, de befolyásolják a ló teljesítményét is akár pozitív, akár negatív irányban.

RDO Szerepek (Frontier Pursuits) Ismertető Helyszínek A főhős Történet 100% feltétele A tábor Gyűjtenivalók Lovaglás Vadászat és horgászat Csalások PC Gépigény A játék kiadásai Összes kép megtekintése
Összes videó megtekintése Ismertető Fegyverek 100% feltétele Kihívások Öltözékek Minijátékok Csalások Ismertető PS4 trófeák Csalások