Hozzászólás
Szerző: Shotgun » 2013. 12. 14. 06:46
Na elolvastam az itt leírtakat, és gondoltam bedobom a saját véleményemet is a dolgokkal kapcsolatban.
Első sorban fontos, hogy kiemeljem, a GTA IV esetében inkább a sztori, és a hangvétel volt az, ami megmaradt a legtöbb rajongóban. Hogy miért? Mert egyszerűen egy sokkal érettebb közönséget akartak megcélozni vele, amit valljunk be, sikerült is, függetlenül a rajongótábor ezen a téren való megosztottságától.
Viszont a gebasz az egésszel tudjátok mi? Niko jellemgörbéje...
Annak idején volt egy interjú az egyik Rockstaros arccal, aki saját maga is leírta, miért tartotta Niko személyiségét nem feltétlenül GTA-ba illőnek, és azt kell hogy mondjam, teljesen igaza volt. Leírták, hogy míg a történet szerint ő egyszerűen megveti az öldöklést, illetve az ártatlanok bántalmazását, a küldetések nagy része olyan lehetőségeket tár elénk, melyek teljesen értelmetlenek ennek fejében, így maga a karakter teljesen álszentnek minősülhet néhány ember szemében.
Plusz azért gondoljuk át... Niko, egy leszerelt katona, akit kikészített a háború és olyan szörnyűségeket látott, amiket sokan elképzelni sem tudnának. Aztán bekerül Liberty City alvilágába, és fenekestül felforgatja azt a tevékenységével, közben folyamatosan azért siránkozik, hogy ezt kell csinálja.
Persze... a rávezetés tök jó -- tehát a Roman bénázásaiból adódó bonyodalom --, meg szép, de szerintem kivehető, hogy az egész egy nyögvenyelős maszlag lesz egy rövid idő után. PLÁNE, hogy a játék szabadságából adódóan az utcán bárhol, bármikor halomra gyilkolhatjuk a szerencsétlen gyalogosokat... na most kérdem én, ki tudna így azonosulni egy főszereplővel?
Technikai újítások terén viszont elismerem, hogy a IV nem volt egy rossz rész. Elismerésre méltó teljesítmény a fejlesztőktől, mert azért be kell valljuk, hogy bármennyire is ez volt az első RAGE motoron alapuló nyílt-világú, külső nézetes shooter, a megvalósítás közel tökéletes volt. (Euphoria animációs motor bevezetése, a Bullet fizikai motorral)
Tetszett a rendőrök mesterséges intelligenciája, ahogy taktikusan helyezkedtek akár háztetőkön is, és nem volt olyan könnyű lerázni őket -- egyébként itt megjegyzem, hogy mikor körözés alatt vagy, és autót váltasz, a diszpécser nem tud pontos leírást adni arról, hogy milyen járművet is vezetsz.
Lehetőségek terén tehát megértem, hogy vágott a R*, a helyszín miatt, és a technológia miatt, amit akkoriban nem aknáztak még ki annyira, mint például a későbbi Red Dead Redemptionnél, ami egyfajta előőrsként hatott a GTA V számára. Teljesen érthető volt a repülők hiánya, a víz alatti világ kidolgozatlansága, és a kevésbé változatos küldetések is, mert az új motor, mint azt már említettem, nem került kiaknázásra, ami adódik a PS3 bonyolultságából.
Viszont térjünk át az V-re, ami szerintem nagyon sok gyermekbetegséggel bír.
Elsőként kijelentem, hogy a leggyönyörűbb sandbox TPS világot kaptuk ezen a generáción, amibe tényleg csak azok kötnek bele, akik rosszmájúak. A játék nagyon jól néz ki, a fényeffektek már-már netxtgent idéznek, és az árnyékok is fényévekkel jobbra sikerültek, mint a IV-ben.
De ez okozta sok ponton a vesztét is a játéknak, mivel nem egy szempontból butítottak azon, amit a IV-re alapozva sokkal fejlettebben, szebben megvalósíthattak volna.
Az autók törése, irányítása, a karakterek animációi, az emberek félrelökése az útból, a szemét/tárgyak felvétele, illetve elhajítása, mind olyan elemek, amik apró fejlesztéssel már-már tökéletességet kölcsönöztek volna ennek az epizódnak.
A verekedésről nem is beszélve. Engem kifejezetten idegesít, hogy három-négy alapmozdulattal operálunk közelharcnál, ráadásul ellenfeleink egyfajta MORÁLIS KÓDOT betartva nem hajlandóak megtámadni minket, amíg éppen egy másik emberrel vagyunk elfoglalva... A körözés meg... hát azt valahogy nevetségesnek tartom, hogy visszatértünk a GTA III szintjére, ahol pár méterrel ELÉM rakta le a játék a kopókat. Ráadásul itt olyan szinten eltúlzott az egész, hogy különleges osztagra nincs is szükség, mert egy átlag mezei zsaru akár 100 yardról is ezerszázalékos pontossággal lövi ki a kerekedet, miközben egyik kezében egy fánkot töm a pofájába, a lábával meg irányítja az autót, amiben ül.
Írhatnám még, hogy mivel nem vagyok elégedett az V-tel kapcsolatban, de nem ez volt a célom. A játék a IV-nél klasszisokkal jobb, még akkor is, ha nekem speciel a sztori eddig nem nagyon bejövős. Szerintem mindenképpen vedd meg.