Üdv mindenkinek, vagy legalábbis azoknak, akik itt vannak még!
Bocsi a dupla HSZ-ért, ezt a kommentet eredetileg a főoldalon szereplő egyik, a GTA6-tal kapcsolatos hír alá szántam, csak nem fért ki, mert több embernek válaszoltam és így kissé terjedelmesebb lett annál, mint amit elbír a rendszer.
Visali, Totyak és Rockstar69 kolléga felé intézett válaszom:
Totyak Már rég nem arról szól a történet, hogy mennyi kraft van egy 10 éves, manapság már gyengének számító konzol hardverében. Az általad említett játékok és egyébként sajnos sok más egyéb játék is kizárólag amiatt érkezik még PS4re is, mivel a jelenlegi konzolos generációváltás volt a gaming történetének leglassabb, legkörülményesebb átállása, ami mindmáig nem következett be teljesen, a fejlesztők pedig mára már óriási multicégek kemény költségekkel, költséges fejlesztésekkel, emiatt pedig a profit maximalizálására törekednek méginkább. Szóval a PS4-ben már abszolút nincs kraft, az összes játékot pusztán üzleti szempontból adják ki ezekre a gépekre jó pár éves motorokkal, mivel a többségnek még mindig csak prevgenje van, a pénz viszont mindenképp kell. Igazából technikai szempontból már a PS5 is egy 3 éves hardver, ami lassan öregnek számít a legújabb PC-s hardverekhez képest meg főleg. A Forbidden West egyébként ugyanúgy egy teljes értékű open world, mint akármelyik GTA, ettől függetlenül annak és a Ragnaröknek a motorja is 90%ban ugyanaz, mint az 5-6 évvel ezelőtti részeknek. Szép játékok és sztori szempontjából nagyágyúk valóban, de technikailag, mechanikailag rohadtul nem új játékok. Miért? Mert a fentebb ecsetelt okok miatt muszáj a pénz miatt kinyomni őket prevgenre is, így viszont nincs technikai fejlődés, PS5-ös verziójuk annyival tud többet, hogy magasabb felbontást és FPS-t lehet beállítani, de egyébként már azokon a verziókon is látszik a prevgen erőforráshiány miatti spórolás, elég csak a Ragnarök utolsó nagy csatáját, Asgard ostromát nézni: csomó minden ki van takarva, a hatalmas világkígyó is kb. teljes egészében alig látszik, szinte csak homályosan látszanak a háttérben folyó csaták, ami elég gáz, mert ha csak a PS5re jelent volna meg a játék, annak erőforrásait felhasználva egy ennél sokkal epikusabb végső küzdelmet lehetett volna összehozni, amiben látszik minden, csak hát laggmentesen el kellett készíteni a játékot az 5 éves PS4es motorral a PS4re is. És itt jön a képbe, hogy miért lenne baj az, ha a GTA6-ot is kiadnák még prevgenre: technikai szempontból azt is vissza húzná, amit én úgy gondolom 10 évnyi várakozás után egyetlen rajongó sem szeretne. Ja és természetesen én itt most nem csak és kizárólag a grafikára értem ezt, nem vagyok akkora grafika mániás, plusz azt a PS5 verzióra úgyis megoldanák, nem erről van szó. A probléma az, hogy fizikában, játékmenetben, mechanikákban és minden egyéb szempontból lenne visszafogott a GTA6, ha az öreg vasakra is jönne, én pedig ennyi év semmi után nem ezt várnám, főleg nem a Rockstartól. Mondjuk abból a szempontból te mindenképp jól járnál, ha lenne prevgen verzió is, mert akkor valszeg nem kellene gépet fejlesztened, de azért én úgy gondolom, szomorú lenne, ha a prevgen gépek vissza húznák akár a GTA6, akár más leendő játékok teljesítményét, mert sajna már nincs kraft azokban a gépekben, csak sok kevésbé jó anyagi helyzetben lévő felhasználó, akiknek a pénzét le akarja nyúlni a Rockstar egy komoly nextgen innováció helyett. De sajnos bőven van esély rá, hogy ez így is lesz.
Rockstar69 Örülök, hogy ezúttal egyetértünk, tényleg szar lenne ha erőltetnék a prevgent.
VisaliBence Tény, de azért ha vezető beosztásban lévő személyek távoznak egy cégtől, akik egyben kreatívok is voltak, az azért sosem jó jel szerintem. Az RDR2 mondjuk tény és való, hogy biztató, bár fontos megjegyezni, hogy annak a fejlesztésénél, legalábbis az elejénél még tutira ott voltak a kulcsemberek is.
Ha egy RDR2 szintű játékot kapnánk, az valóban nem lenne rossz, bár tartok tőle, a sztori sose lesz olyan jó és mély egyetlen GTA-ban sem, mint amilyen a RDR-ekben szokott lenni, de ne nekem legyen igazam.
A konzolgenerációra/platform megjelenésre vonatkozóan felesleges lenne bármit is írnom, mert abszolút egyetértünk, jó volna végre elengedni a 2013-mas, GTA5-tel egyidős konzolokat és előre nézni, ezt egyébként minden fejlesztőnek meg kellene lépnie végre, más kérdés, hogy sajnos nem fogják a fentebb leírt anyagi okok miatt, amit ez a tulajdonképpen még most is zajló, végbe nem ment, elfuserált generációváltás eredményez.
Nem is feltétlenül a hosszabb fejlesztési idővel, vagy a teljes kussal van nekem a bajom, hanem azzal, hogy látszólag évekkel korábban is elkezdhették volna fejleszteni a GTA6-ot, ha nem lennének ennyire mocskosul pénzéhesek és nem azt látná az ember immáron tizedik rohadt éve, hogy nem csinálnak szinte semmit, csak a szar GTA Online-t, meg 20x adják ki az ezer éves játékaikat ahelyett, hogy jobban ráállnának akár a következő GTA, akár egy teljesen új projekt fejlesztésére, itt ezzel van a gond, nem mással. Az tényleg jó, hogy az iparban van ilyen és olyan is, az viszont már kevésbé az, hogy a Rockstar is ennyire ráállt a T2 pénzéhsége miatt a livesercive modellre, amit a GTA Online esetében már TÍZ rohadt éve csinálnak.
Szerintem meg pont az lesz a veszte előbb-utóbb (legalábbis nálam tutira) a GTA sorozatnak, hogy mindenkinek ennyire meg akarnak felelni. Sokkal jobb volt, mikor még beintettek a többnyire csak multiplayert fejlesztő és preferáló stúdióknak, mint amit 10 éve csinálnak és próbának mindenkinek megfelelni. Talán épp emiatt is tetszett jobban az RDR2, mert az nem akart mindenkinek szólni, illetve tovább is megyek, szerintem pont emiatt lett egy sokkal jobb sztorija és single módja annak a játéknak, mint a GTA5-nek, és mint amilyen valszeg a GTA6 lesz. Én a magam részéről rajongó vagyok, de azért mindent én nem tudok elfelejteni és megbocsátani a Rockstarnak annyira simán, mint azt te teszed. Az egész sorozatot nyilván azért nálam sem fogja befolyásolni az elmúlt, vagy akár előttünk álló időszak, a korábbi részeket nem kedvelem kevésbé, de a jövőbeni részeket, így a GTA6ot is én fenntartásokkal és inkább óvatosan várom, nehogy csalódás érjen a magas elvárások miatt.