Hozzászólás
Szerző: saboo » 2014. 01. 15. 00:10
Nos, látom már előttem leírtak egy szép kis elemzést a játékról, hasonlót mint jó magam akartam, de csak most jutottam el odáig, hogy van időm, energiám és elég játékban eltöltött időm (kb. 72 óra játékidő).
Tehát, akkor. Kezdjük a grafikával, mert ugye az embert egy játékban elsőre a grafika fog meg, hiszen ezzel találkozunk először, bármilyen furcsa. Mikor először elindítottam a játékot kapásból belecsöppentem egy kis akcióba ugye. Kiérve szép téli táj, havazás minden, ez nagyon megfogott. Aztán jött LS, majd a vidék. Na, ez az amit vártam! Egyszerűen lélegzetelállító. Míg a GTA IV-ben a szürke, ködös, őszi napokat kaptuk, addig itt a színes nyarat. Gyönyörű! Mikor először haladtam vidéken és láttam magam előtt a hegyeket, a gyönyörű vizet, a tájat elállt a lélegzetem. Végre igazi vidék, nem "szögletes" hegyek, minden kidolgozva. Azonban, azért nem tökéletes, hiszen vannak hibák, egykét helyen homályosak a textúrák, de engem személy szerint ez igazából nem zavar. Inkább az, hogy sok ablak még mindig csak egy "kép", de pár helyen már láttam olyat, hogy van egy gyér kidolgozottságú "valami" az üvegek mögött, szerintem értitek mire gondolok. Viszont a hibákat kompenzálja a gyönyörű távoli látvány és eziránt elég elfogult vagyok, sorry. 10/10
Sztori. Hm, ez kissé furcsa nekem. Vagy nem is tudom, talán a három karakter miatt. Igazából ugye a hat nagy rablás a lényeg, nagyon nincsenek olyan események, amelyek kihatnak a szereplők magánéletére, mint pl. a San Andreasban. De azért ötletes, igaz, jó ha van két fordulat az egész sztori során és kb. 3-4 meglepetés. A San Andreasban azt kedveltem, hogy még a végén is mutatott izgalmat, valamit újat. Nekem inkább egy akciófilmre hasonlít az egész játék, lendületes, izgalmas, szórakoztató, szóval nem rossz, de nem teljesen az igazi.
Mint komoly autószimulátorb*zi (már bocsánat, de ez az igazság), eléggé élesen figyelek az ilyenre. A IV-ben eléggé valóságos lett a fizika, talán még túl is lőttek rajta. Kissé túlságosan csúsztak az autók, túlságosan dőltek a kanyarban stb. Szerintem ez nem a GTA világa, bár tetszett. Az V elsőre furcsa volt aztán megszoktam. Előttem már írták, hogy kissé NFS feelinget nyújt, nekem személy szerint a Most Wanted (2005-ös) ugrott be elsőre, azzal játszottam a legtöbbet. Egy GTA-ban az ember nem egy szimulátorszerű autófizikát vár, hanem egy élvezetes és egyszerű irányítás. Ezt szerintem meg is kapjuk, úgyhogy sok panasz nincs rá. Egyedül igazán amellett nem tudok elmenni, hogy a fejtetőre állított autót bárhol, bármikor vissza tudjuk fordítani a kerekeire. Elismerem ez hasznos és sokszor kihúzott a bajból, de azért ilyet szerintem ne... 9/10
Az előbb talán már az irányításra is kitértem az autók terén, de igazából azért szedtem külön ezt és a fizikát, mert ugye nem csak autót vezetünk a játékban. Bár nekem ez az első konzolos GTA-m (még egy hónapos sincs az xBox-om), szóval nagyon tetszik. Az autoaim (remélem jól írtam, a célzásos dolog) nagyon tetszik, a fedezék rendszer fejlődött kicsit, azzal sincs gond. Előttem írták, hogy zavaró, hogy automatikusan mászik a létrára, nem kell gombot nyomni - nos nekem ez tetszik, sokkal dinamikusabbá teszi magát a játékot úgy gondolom. De ez sem hibátlan, guggolni nem tudok és még van egy két bosszantó dolog, de ezek elenyésznek.
Játékmenet. Ezalatt a komplett játékot értem, küldetések, irányítás, dinamikusság, mozgás. Ez bizony jó! Annyira megfogott az egész, hogy most így semmi rosszat nem tudok írni. Tíz.
Világ, belső terek, játékok. Hm. A világ perfect, nekem nagyon tetszik, talán még annál is jobban. Nem is ragoznám. Bejárható helyek: na ez mínuszos. Könyörgöm, ha az egyik küldetésben a Tequi-la-la diszkó-féleségben kellett elvégezni egy piszkos melót, akkor után miért nem lehet bemenni? Meg a megvásárolható ingatlanok egyikébe sem lehet, szóval ez nagyon nem tetszik, Azt a 10-15 épületet egy kis belső térrel meg lehetett volna áldani, szóval ezt most nagyon le fogom húzni, szerintem jogosan. Sokkal több belső tér kell!
Szórakozás és minijátékok terén nem áll rosszul a játék, bár az egy sztriptízbárt keveslem, és azt sem hiszem, hogy Los Angeles és környékén csak egy helyen lehet dartsozni. A tenisz jó, darts jó, jóga felesleges, golf unalmas és más nagyon nincs is. Egy billiárd elfér volna nyugodt szívvel.
Hangok terén jól áll a játék, néha lehet hallani a távolból egy sziréna hangot, vagy egy versenyautó gyorsulását, de kb. ennyi is. Azért vicces, hogy egy ilyen játéknál mindig ugyanazt a sportautó hangot hallom, egy ekkora területen. De egye fene eltekintek ettől, mert az ötlet maga jó. A szinkron jól el lett találva, a járművek hangja kitűnő (főleg, hogy tuning után változik, ügyes), úgyhogy nincs panasz rá.
A zenék teli találat, szerintem talán az eddigi legjobb, egy picivel megelőzve a Vice Cityt. Sok rádió, sok zene, sok stílus. Mindenki megtalálja a sajátját.
Játékélmény: remek, kitűnő, fantastic stbstb. Lehetne még sorolni, de felesleges, a R* bizony belenyúlt a tutiba és telitalálat lett.
Grafika: 10/10
Sztori: 8/10
Fizika: 9/10
Irányítás: 9/10
Játékmenet: 10/10
Világ, bejárható helyek, szórakozás: 14/20
Hangok, zenék: 19/20
Játékélmény: 10/10
Összegzés: 89/100. Úgy gondolom ez a legjobb játék, amivel valaha játszottam, mivel szeretem az akciót, az autót, a versenyeket, de ugyanakkor a rejtélyeket és a felfedezés élményét is. Most lehet kérdezik egyesek, hogy akkor miért "csak" 89? Hát fent felsoroltam, hogy miket tartok a játék hibáinak. Plusz hibátlan játék NINCS. Még ez sem az. Ugyanis, ha az lenne, akkor nem lenne hova fejlődni, egy olyat játékot pedig nincs értelme kiadni ami egy az egyben GTA V, csak más a város, meg a karakterek. Szerintem ez érthető.
Sajnálom, ha hosszú lett, de a GTA 2 óta az összes PC-s GTA-val játszottam (VC, SA, IV, EFLC sztori kipörgetve), de ez az első GTA, amit 100%-ra sikerül hamarosan kivinni (99,8% most, már csak a golf van hátra). Bár ebben az is közrejátszik, hogy a San Andreas idején (2007-ben játszottam először vele) fiatal voltam, a IV pedig annyira nem ragadott magával.
Egy kérdés a végére: anno úgy olvastam, hogy a 3D éra (LC, VC, SA) és a HD éra (IV, V) karakterei (pl. CJ és Franklin) soha nem fognak találkozni, mert más-más univerzum a kettő. Na, most akkor, hogy van az, hogy az egyik Love Fistes srácot meg kell ölni?
További szép napot/estét.