Hozzászólás
Szerző: dani.szentgali » 2014. 06. 12. 20:47
Akkor én is hozzászólnék a dolgokhoz, bár még nem nagyon tervezem egyik új generációs konzol megvételét sem EGYELŐRE. Félreértés ne essék, már sokkal jobban meg vagyok elégedve a nextgen konzolokkal, mint tavaly ilyenkor, szóval most már egyáltalán nem arról fognak szólni a nextgenekkel kapcsolatos kommentjeim, mint tavaly.
Nos, az őszintét megvallva még egyik új konzolra sem néztem jobban rá, nem néztem utána, mit tudnak és mit nem, melyik tud többet és melyik nem, vagy hogy melyekre vannak jelen pillanatban a jobb exkluzívok, így csak az előző két generáció (X360+PS3 és Xbox+PS2) alapján tudok véleményeket mondani a két konzolgyártó hozzáállásáról, exkluzívairól és magukról a gépekről.
Nos, mit is mondhatnék egy old school Xbox és egy Xbox360 tulajdonosaként, mintsem azt, hogy amióta az eszemet tudom, Xboxos vagyok. Ez egy lassan több, mint 10 évvel ezelőtt kezdődött történet, amibe nem is mennék bele igazán, csak a lényegét írom le: be voltam sózva, hogy veszek egy PS2-őt, meg is vettem egy slimet, csakhogy az nem működött. Bekapcsolni bekapcsolt, de játékot nem volt képes lejátszani. Csalódott voltam, majd felhívtam ismerősömet, aki a használhatatlan PS2 slimet kicserélte egy normál PS2 fatre mondván, az biztos működni fog. Végül az sem működött, az egésznek zöld volt a képernyője, amint beleraktam egy játékot. Még az előző esetnél is csalódottabb voltam. Ekkor barátom ajánlotta, hogy miért nem veszek egy Xboxot (bevallom, akkor még csak a PS-ről hallottam, így eleinte tartózkodtam a dologtól). Mondtam neki, hogy üsse kavics... és láss csodát, az Xbox működött! Ekkor úgy gondoltam, az Xbox milliószor jobb, mint egy PS. És hiába lett jóval népszerűbb a PS2 az exkluzívai meg a slim verziója miatt, hiába húzta jóval tovább a PS3 és X360 árnyékában, én kitartottam az Xboxom mellett. Aztán, miután egy-két év lemaradással én is generációt váltottam és vettem egy Xbox360 konzolt, szépen lassan (két-három év elteltével) rájöttem, hogy nem olyan rossz a PS. Sőt, rájöttem, hogy nagyon jó a PS! És aztán évről évre jöttek a jobbnál jobb Sony exkluzívok, amelyekkel játszottam haveromnál PS3-mon. Bár még most is kitartok az X360-om mellett, most már látom, hogy a PS3 talán jobb választás lett volna... ha nem is az exkluzívokért, de az ingyen multiért mindenképp! Egyszerűen pofátlan dolog volt az MS-től az, hogy a multit fizetős tagsághoz kötötték. Jó, egy éve legalább odáig eljutottak, hogy minden hónapban két ingyen játékot adnak a goldosoknak, bár sajnos azok közül az egyik többnyire mindig egy szaros arcade játék, nem pedig egy AAA-s cím. Ezek után már tényleg bántam kicsit, hogy nem PS3-mat vettem. Nos, ezek voltak az előző két konzolgenerációval átélt személyes élményeim. Elnézést, hogy így elnyújtottam, de most már akkor elmondom azt is, hogy a ma már jelen generációnak számító konzolokról mit is gondolok, melyiket lenne érdemesebb megvenni. Mivel még elég messze vagyok a konzolvásárlástól, így előre elmondanám, hogy nem tudok mindent az új konzolokról, csak az eddig látott/hallott dolgok alapján írom le a véleményemet. Nos, a tavalyi E3mon valljuk be, egyik konzol sem remekelt, de az ahogyan az Xbox One nyitott, az egyszerűen kiverte a biztosítékot. Az MS valóságos terrort, diktatúrát vezetett be, és mindehhez azt is elvárta, hogy a vásárlók elégedett, mosolygó képet vágjanak. A Sony valamivel korrektebb volt, bár ők sem mutattak sokkal nagyobbat annál, mint amit az előző generációban mutattak, az ő előadásuk csak annyival volt jobb, hogy nem vették el teljesen a vásárlók kedvét mindenféle szemét húzással. Azonban ennek már pont egy éve, és mindkét konzolgyártó cég javult valamennyit, változtattak a hozzáállásukon, valamint a játékfejlesztők is sokkal jobban kiismerték az új konzolokat, a napokban bemutatott játékok egy részéről már valóban el lehet mondani, hogy nextgen, szóval az idei E3-mon már azt kell mondjam, többé-kevésbé meg vagyok elégedve a két konzollal. Az eddigi játékfelhozatal és egyéb dolgok alapján azonban azt kell mondjam, függetlenül attól, hogy eddig mindkét generációs Xbox megvan, a PS4 eddig mégis jobb választásnak tűnik. Ám hozzá kell tennem, hogy még most sem jelent meg elég exkluzív és multiplatform cím ahhoz, hogy egyáltalán válasszak egy új konzolt. Lehet, hogy én vagyok a telhetetlen, de még mindig nincs elég játék egyik konzolra sem ahhoz, hogy eladjam az X360omat és a hozzá tartozó 45 db játékomat egy PS4/X1-ért és a rájuk megjelenő 20 játékért. Én azt mondom, hogy még úgy is várni kéne, hogy a GTAV hamarosan megjelenik mindkét konzolra lélegzetelállító, az előző konzoloknál jóval szebb grafikával, 32 fős multival, nagyobb forgalommal és pörölycáparajjal a tengerekben. Plusz ott vannak az anyagiak is. Gyanítom, hogy ezen az oldalon elég kevés a multimilliomos gamerek száma, és valljuk be, eddig mindkét konzol ára eléggé magas. Vagyis a PS4 a 110-115 000 Ft-jával még úgy ahogy korrektnek mondható (bár nem olcsó), az Xbox One viszont nagyon drága, ráadásul ahogy már korábban is elhangzott, még MO-n nincs LIVE. Aztán ott van az az alig 20-30 játék. Feleannyi sincsen, mint az előző generáció konzoljaira, viszont már most majdnem drágábbak annál a több száz játéknál. Szerintem ez a játékonkénti 18 000 Ft elég durva. Viszont, ha nagyon konzolt akarsz váltani (bár hangsúlyozom szubjektív véleményemet, miszerint még egy kicsit korai lenne), akkor szerintem mindenképp a PS4-et válaszd. Az idei és a tavalyi E3, valamint az eddigi exkluzívok, információk és az ár alapján mindenképpen a PS lenne a jobb választás.