Megpróbálom elmagyarázni, bár a teljes rendszert még én sem értem teljesen. (HOSSZÚ LESZ!)
A ZH jelentése zárthelyi dolgozat, leginkább a röpdolgozathoz hasonlítanám. A lényeg, hogy vannak tantárgyak amiből csak előadás van, nem kötelező bemenni, vizsgaidőszakban van egy vizsga oszt kész. A másik tantárgyak azok, amikből előadás és gyakorlat is van. Az előadás nem kötelező, (tanárfüggő, van ahol tele van a 300+fős terem, van olyan, akinél ugyanott vannak kb 25-en, elég vicces helyzet), a gyakorlat pedig olyan, mint egy iskolai óra kis termekben, 15-20 fővel, tantárgyanként különbözően.(Kinek melyik időpont felel meg). Kb 20 csoport van, van amelyiket az előadásvezető, "a prof", a többit általában mesterszakos hallgató, tehát nálam 3 évvel idősebbek, én ilyenekre járok. Elmagyarázza az anyagot, ha valaki nem ért valamit, még egyszer külön elmagyarázza. Ezek kötelezőek.
Az egyik tantárgyon (kalkulus) minden héten (azaz órán) van egy 5 perces doga 2 feladattal, az előző gyakorlat anyagával. 3 pontosak (11X3 pont) ebből a legjobb 9 számít bele. 13 ponttól van teljesítve a gyakorlat, csak akkor mehetsz vizsgázni félév végén. Viszont 21 ponttól van megajánlott jegy, ami azt jelenti, hogy nem kell menni vizsgázni, ha elfogadod, kapsz egy kettest.
Ha nem lenne érthető.
Másik tantárgyon egész félévben 2 ZH van 23+23 ponttal, (+8X2 pont elektronikus teszt, amit minden nap kitölthetsz neten, 6 igen-nem kérdés, ajándék) 30 ponttól mehetsz vizsgázni.
A harmadikon (programozás) szintén minden héten van, 7 db mini zh ( 5-5-5-5-10-15-15)-(30 vagy 45 vagy 75 perc) ezekből minimum 15, illetve utolsó héten nagy zh (20 pont - min.5)(3 óra) ill. összesen minimum 30 kell. Programozni kell, a feladatokat egy automata rendszer pontozza le.(Nagyon király, de az első 5 után még csak 14 van
)
Illetve az egyik választható tantárgyból (környezetvédelem) van 3 negyed órás zh előadások végén, (16+16+19) de nem kötelezőek, csak aki akar megajánlott jegyet, az így kaphat. 2 után a hármas már megvan 1 híján max ponttal, úgyhogy irány az ötös.
Remélem érthető volt és nem túl hosszú. (Igen, azért volt időm ezt megírni mert holnap reggelre zh-ra "készülök".
)