Hozzászólás
Szerző: Arminho » 2016. 04. 21. 20:50
Pár napja beszereztem az utolsó olyan játékot, ami a PS4-es bevásárlási listámon volt, a Guitar Hero Live-ot. Erről írnék most egy kisebb kritikát.
Az Activision 2011-ben - sok rajongó csalódására - úgy döntött, hogy végleg befejezi az egyik legjobban menő franchise-át, a Guitar Hero-t. Alig több, mint 5 év alatt 15 játékot facsartak ki, nem beszélve a Band és a DJ Hero-ról. Elképesztő játéksorozat, remek alapötlettel. Sok éves várakozás után azonban 2015 októberében piacra került egy teljesen új, modern, következő generációs Guitar Hero játék, a GH Live.
A játék lényege ugyanaz, mint régen volt. Zenéket játszunk, a közönség reagál ránk, és elképzeljük, hogy mi vagyunk a világ legnagyobb rocksztárjai. A Live azonban újított ezen. FPS-nézetben, élő felvételes koncerteket tolhatunk, a közönség, mi több, a többi bandatag még intenzívebben reagál arra, hogy éppen faszák vagyunk, vagy éppen egy hangot se találunk el. Viszont egy nagy újítás a 6 gombos gitár. 3 felül, 3 alul, szóval már majdnem hasonlít egy igazi példányra. Persze ennek köszönhetően borzasztóan megnehezült az irányítás, hisz egy teljesen új technikát kell megtanulni. Ráadásul már maga a gondolat is, hogy nyomjak le egyszerre két gombot egymás alatt, miközben nyomok egy teljesen másikat, és még pengessek is, eléggé lehetetlennek tűnik. De egy idő után bele lehet jönni (nekem 2 napba telt), és élvezhetővé válik a játék.
A fő játékot elég szépen lecsupaszították, mindössze egy rövid karrier mód és a Quickplay áll rendelkezésünkre (+ egy tutorial), ami édes kevés a GHWoR-hoz képest. A karrierben 2 fesztiválon vehetünk részt, ahol beugró bandatagként zenélünk bandáknál. Ez így valóban nem tűnik soknak, viszont maga a hangulat, ahogy mindenki készülődik a backstage-ben, majd felmegyünk a színpadra, és extrém módon belevágunk a koncertbe, elképesztő. Az FPS-módnak köszönhetően teljes értékű koncertélménnyé válik a játék. Ez az a tényező, ami miatt még akkor sem voltam hajlandó abbahagyni a játékot (közel 5 óra után), mikor már az ujjaimat sem éreztem, és alig álltam a lábamon.
A játék másik része a GHTV. Ez tulajdonképpen olyan, mint egy zenecsatorna, amin folyamatosan mennek a zenék videoklippel, mi meg játsszuk őket a gitárunkkal. Ezek a zenék hetente bővülnek, ami elképesztő mennyiségű játékórát add hozzá az elég rövid alapjátékhoz. A GHTV ezen része még nem fizetős (ha a PS Plus tagságot nem nézzük). Viszont ahhoz, hogy egy random szám helyett mi válasszuk ki, mit akarunk játszani, már elő kell vennünk a pénztárcánkat. Ugyanis itt már meghatározott számú Play-ünk, vagyis lejátszási lehetőségünk van. Ezt tudunk venni a játékban számok lejátszásával szerezhető virtuális érmén is, de valódi pénzen keresztül is. Ezt a funkciót sokan szidják, de azt mondom, hogy tűrhető, tekintve, hogy elég könnyen össze lehet szedni 10-20 Play-t, amit azért nem használunk el olyan hamar, ráadásul a GHTV-n is megy mindig valamilyen jó zene.
Miről nem beszéltem még? Az alapjáték tracklist-je elég gyenge lett, alig van benne rock és metál, az előző részek zenelistájához képest meg pláne. És mi a francot keres a játékban dubstep és hip-hop?! Szerencsére a GHTV ezt is megmenti, mivel ott már tömegével van rock, de még metál is elég sok akad. A pengetéssel akad némi gond, ugyanis csak a deadline-on vagy azután fogadja el a hangokat a játék. A további játékmódokat, pl. a Party Play, vagy a RockFest eléggé hiányoltam, ahogy a karakterkészítést és a banda alapítást is. Remélem, ezek a folytatásban visszatérnek.
Összegezve, a Guitar Hero Live egy remek játék, néhány kisebb hibával, és remélhetőleg egy új, next-gen GH sorozat kezdete.
Pozitívumok:
- elképesztő hangulat
- új gitár layout
- FPS-mód, igényes élőszereplős felvételek
- temérdek szám a GHTV-n
Negatívumok:
- megcsapolt alapjáték, játékmódok hiánya
- rövid karrier
- fostalicska számok
- limitált GHTV
Pontozás:
Grafika: 10/10
Hangulat: 10/10
Irányítás: 7/10
Lehetőségek: 6/10
Zenék: 6/10
Játékmenet hossza: 9/10
Bugok, hibák: 10/10
Karrier: 6/10
Valósághűség: 8/10
Frissítések, update-ek: 10/10
Összesen: 82/100
Értékelési határok:
90-100: A legjobb játék a világon!
80-89: Nagyon király játék, nem cserélném el semmire!
70-79: Nagyszerű játék, ezzel sokáig fogok játszani!
60-69: Okés játék, egyszer érdemes kipróbálni.
50-59: Nem rossz, de ha van jobb, nem ezt veszem meg.
40-49: Hááááát... van jobb is.
30-39: Inkább mással játszok.
20-29: Nem jó játék, nem kell megvenni.
10-19: Sosem játszanék vele, borzasztó játék!
0-9: A világ legrosszabb játéka!