Hozzászólás
Szerző: The Cleansing Fire » 2016. 01. 18. 22:02
Most hogy végigjátszottam a fő küldetéssort egyszer végre összefoglalhatom a gondolataimat magáról a négy frakcióról, akik mellé állva befejezhetjük az egészet. Ugyanitt szeretném összefoglalni magáról a befejezésről alkotott véleményemet. Ezután sok spoiler lesz, szóval csak akkor olvasd tovább, ha nem zavar. Aztán meg maj' ne nyávogj.
Az első frakció akikkel valószínűleg összetalálkozik a játékos a Minutemen lesz, akiket eztán egyszerűen Milíciaként fogok emlegetni. Ők nagyjából azok amiknek látszanak: felfegyverzett telepesek, egyszerű emberek. A mottójuk kvázi élni és élni hagyni, a céljuk pedig az, hogy embereket mentsenek azzal, hogy telepeket hoznak létre, és banditákat ölnek. Elég egyszerű célok.
A második frakció a Brotherhood of Steel, vagy BoS, akikre Acélként fogok referálni. Komoly katonai erő, militarista szervezet, a német lovagrend alapjára építve. A Milíciával ellentétben nekik már komoly politikájuk, céljaik és ellenségeik vannak. Meggyőződésük szerint a ghoul, synth és szupermutáns egyedeket ki kell irtani, a technológiát pedig el kell kobozni az emberiségtől (egy bizonyos szint fölött). Ezt pedig elég fasiszta módon érik el.
A harmadik csoport a Railroad (a továbbiakban Vasút) egy gerillacsoport, ami a synthek felszabadítását tűzte ki céljának. Ennél többet nehéz megtudni róluk, de elég komoly technológiai és ideológiai hátterük van, arról nem is beszélve, hogy nagyon szimpatikus a célkitűzésük.
Az utolsó csoport az Institute, amit Társaságként jelöltem meg magamnak. Ők a játék egésze során az igazi ellenfeleink, ők a közellenség is. Embereket lopnak el és cserélnek ki, ők hozták el a szupermutánsokat az államba, és ők lopták el a fiunkat is. Míg magukat (a fiunk vezetésével) az emberiség jövőjének tartják, addig másoknak erről eltér a véleménye.
A magam részéről több barátommal ültünk össze, hogy közösen eldöntsük, ki az emberiség igazi jövője, ki a rossz, ki a jó. A barátaim közül már többen is végigjátszották a játékot, de néhányan egyáltalán nem, nekik pedig csak tényeket és Commonwealth lakóinak a véleményét mondtuk el. Végül mindenki elmondta, hogy személy szerint ki mellé állna, miért és eldöntöttük, hogy ki lehetne a legjobb, illetve kinek kell pusztulnia. Íme az eredmény:
Amikor az emberiség jövőjéről van szó, rögtön azt vesszük észre, hogy egy csoport egyáltalán nem száll ringbe ezért a céléért. A Vasút csak azt hangoztatja, hogy ami úgy-vagy hasonlóan néz ki mint egy ember, és képes is úgy gondolkozni mint egy ember, az olyan jogokkal rendelkezik mint egy ember. Ők ezt a synthekre értik, de ez nyilván igaz a ghoulokra is, akiket sokan megvetnek vagy épp gyűlölnek. Ez egy nagyon tiszteletreméltó állítás, de addig nem tudtam igazán egyetérteni vele, amíg ki nem derült, hogy a karakterem egyetlen igazi barátját, Danse paladint meg akarja ölni az Acél, mert ő is synth. Rögtön jóval szimpatikusabbnak tűnt a csoport.
Az ő célkitűzésük ütközik az Acél vezetőségének és valószínűleg nagy részének a céljaival, akik a syntheket el akarják pusztítani. Ugyanúgy a Társasággal is, akik rabszolgasorban tartják ezeket.
Az Acél komoly katonai erő, és a céljaikkal már az elején egyetértettem. Annak ellenére hogy meglepően fasiszta és erőszakos szervezet, az elmélet, hogy a technológiát meg kell védeni az emberektől és az embereket a technológiától nagyon el van találva. Csak körül kell nézni egy nukleáris háború után... A módszereik és a bigottságuk viszont kétségbeejtő, és nagyon nehézzé teszi azt, hogy tényleg az emberiség legjobb reményének tekintsük őket.
A Társaság sem áll sokkal jobban. A föld alatt élnek luxusban, miközben fönt szenvednek. Elzárkóznak, és elitista szervezetet alakítanak ki. magukat önkényesen az emberiség jövőjének nevezik, de nem tesznek semmit. Illetve rosszat (ahogy már korábban felsoroltam) tettek, nem is keveset. Valójában ugyanaz a nagyobb jó és cél szentesíti az eszközt hozzáállásuk van mint az Acélnak, de még veszélyesebbek. Mindannyian egyetértettünk egy dologban: ha a Társaság nem tudja kontrollálni a syntheket, az emberiséget tényleg csak az Acél mentheti meg a bukástól. És tekintve hogy hány synth szökött már meg, nem is csodálkoznék túlzottan egy újabb apokalipszisen.
A Milícia az utolsó, és egyértelmű opció. Egyszerű emberek, egyszerű célok, ráadásul teljesen természetesen. Az egyetlen olyan szervezet ami tényleg az emberekkel foglalkozik, nem pedig valami felsőbb céllal. És bár a történelmük során voltak kétséges pillanatok, azt hiszem őket a legkönnyebb választani.
Szóval az unalmas és hosszú felvezetőm után itt a konklúziónk:
Meglepő eredmény született nálunk. Egyhangúan úgy fogalmazott a társaság, hogy a Milíciát hagyni kell terjeszkedni és támogatni kell, és az is egyhangú lett, hogy a Társaságot el kell pusztítani, és csak az értelmes syntheket kell hagyni életben maradni. Ezeknek az üldözését pedig be kell szüntetni. Nick és Danse a példa arra, hogy mennyire értékes lehet egy-egy ilyen... lény(?).
A Vasút ás Acél kérdésében már nagyobb volt az eltérés. Többen mondták azt, hogy Acélnak pusztulnia kell, mert elnyomók, én és a többség azért azt mondtuk, hogy Acél segítségét kell kérni a tisztogatás során, de értésükre kell adni a Társaság bukása után, hogy nem kérnek az uralmukból. Meg kell akadályozni a befolyásukat. Az a szárny ami progresszív és nem bigott módon gyűlöli a mást, pedig vezető szerepre kell juttatni.
Végül a Vasút az, ahova majdnem mindenki be akart lépni, hogy ezzel erősítsék az Acél elleni esetleges ellenállást. Összességében a Milícia egy kevés támogatással, ami az elfogadást mutatja meg (Vasút) valószínűleg ha nem is biztosabb, de szebb jövőt kínál ment a centralista, elnyomó Acél, vagy az elitista, robotseregre és megfélemlítésre támaszkodó társaság.
Ja és a befejezés tetszett, ahogy én csináltam, de nem lepődtem meg. Acéllal (BoS) mentem oda, megmondtam Shaunnak, hogy fel akarom égetni a helyet, rávettem hogy kapcsolja ki a syntheket így embereket kímélünk meg, majd a lángszórómmal szétégettem Shaunt és lemészároltam minden tudóst az egész komplexum területén. Mától a nevem: Darth... Viking.