Miért, a suliban milyen fordítóprogramot használtok Pascalhoz? (Hasznos infó lenne:D én most a free pascalt szedtem le, elég retro, de használható tökéltesen)
kapcsos zárójel a komment részleg, azt figyelmen kívül hagyja a compiler. Bocs, hogy ilyen dedóban írom, de írtad, hogy egy hete tanuljátok csak, gondoltam bármi infó hasznos lehet.
_____________________________________________________________________________________________
program asciicodeprint; {fejrész}
uses crt,dos; {nemtudom, hogy ez mire jó, ennyire nem ástam most bele magam, elvileg használt unit-okat kell ide írni, bármi is legyen az...
}
var {deklarációs rész, itt adod meg a konstansokat, változókat, függvényeket...}
i: integer;
BEGIN
clrsrc; {törli a konzol képernyőt, azért használom csak mert többször próbálkoztam ,más bevezető feladatokkal is, és csak így látható át számomra, hogy mit ír ki...
}
writeln(---' Hello world!----'); {kis gyakorlás
}
for i:=32 to 255 do write(chr(i),', '); {a for az ciklus, lépteti az i-t, a chr() fügvény pedig a paraméterben adott számot az ascii táblán használt karakter sorszámával azonosítja, így adja ki a neked kellő elemeket. többi agáért beszél, de ha nem vili, akkor írj és elmondom amit tudok.}
Readln; {ez a parancs egy ENTER leütésére vár, addig nem zárja be a konzolt.
}
END. {a pont FONTOS a végén. nem tudom miért.}
______________________________________________________________________________________________
Nem tudom, hogy kell-e még a kód, de ha esetleg, nem talán később visszanézheted más feladathoz. Írhatsz amúgy bármikor privátot, ha kérdés van más feladattal kapcsolatban.