Amúgy az emeltszintű angol érettségi ötös mellé járó középfokú nyelvvizsgát a suliban az érettségi meg évvégi bizonyítvánnyal együtt kapjuk meg, vagy esetleg el kell menni okmányirodai hivatalba vagy egyéb helyre és ott kell külön átvenni?

Konkrétan az érettségire nem is lehet, de ezért írtam, hogy az évek alatt.dani.szentgali írta:Sokat kell magolni, ez tény, de ez tapasztalatom szerint inkább a szóbelire igaz (kivétel persze az angol szóbeli, akár közép akár emelt szintről beszélünk, mert ott azon múlik, hogy mennyire tudod a nyelvet illetve, hogy mennyire vagy jártas egy hétköznapi életben viszonylag gyakran említésre kerülő témakörben). Az írásbeli egyáltalán nem attól függ, hogy mennyit tanultál vagy mennyi dolgot jegyeztél meg egy az egyben. Ez sokkal inkább a gyakorláson múlik. Mindegyik írásbeli érettségi úgy van összerakva, hogy aránylag kevés elméleti anyag kell a sikeres megoldásához. Viszont annál több gyakorlás kell, hogy megértsd a hülye szöveget meg a hozzájuk kitalált hülyén megfogalmazott kérdéseket. Szóbeliken persze már keményen kell az elmélet, amelynek a 80-90%-át el is felejtheted a gecibe ahogy megvan az érettségid, mert annyit is ér az egész.
Amúgy az emeltszintű angol érettségi ötös mellé járó középfokú nyelvvizsgát a suliban az érettségi meg évvégi bizonyítvánnyal együtt kapjuk meg, vagy esetleg el kell menni okmányirodai hivatalba vagy egyéb helyre és ott kell külön átvenni?
Jó, persze, nyilván a sikeres érettségihez kell a sok magolás.Luszie írta:Hogy mit definiálunk "sikeres érettségiként" az nagyban meghatározza azt, hogy mennyi "magolás" kell hozzá.
Nem fogsz róla külön bizonyítványt kapni, hanem az érettségi záradék részébe be lesz írva, hogy az emelt angolod egy B2 típusú komplex nyelvvizsgának számít.
Aki csak magol, annak szar érettségije lesz, hidd el. Egyébként a magyar oktatás messziről híres arról, hogy magolás-központú.. Ezért teljesítünk rendre szarul a PISA és egyéb felméréseken. Ezért nem is meglepő, hogy a magyar oktatás nem túl hatékony és hogy vannak az érettséginél sokkal effektívebb felmérési módok is. (Skandináv országokat érdemes megnézni..)dani.szentgali írta:
Jó, persze, nyilván a sikeres érettségihez kell a sok magolás.De ez a magyar iskolákban (meg nyilván sok külföldiben is) kb. mindennel így van, nemcsak az érettségivel.
Nem kapok külön bizonyítványt?Miért? Ezt nem igazán értem. Én eddig abban a hitben éltem, hogy ha elérem az emelt angol érettségin a 60%-ot vagy a feletti eredményt, akkor az megfelel a középfokú nyelvvizsgának és kapok hozzá egy keményfedeles, kék színű kis dokumentumot, mint amilyen az érettségi is, meg mint amilyet egy rendes nyelvvizsga lerakása után adnak. Egészen pontosan egy ilyet: http://www.onyc.hu/uploads/news_item/in ... gy_WEB.jpg
Azt persze gondoltam, hogy az érettségi záradékában is fel lesz tüntetve valamilyen formában, hiszen érettségi keretein belül csináltam és nem külön tanfolyamon, szóval abba is bele kell dokumentálni ezt a dolgot. Viszont azt álmomban nem gondoltam volna, hogy csak akkor kapok külön papírt hozzá, ha érettségin kívül csinálom. Amúgy gondolom ez egy elég hülye kérdés lesz, amit most felteszek, de van bármilyen minőségbeli különbség a kettő között? Tehát többet ér az, ha egy tanfolyamot követően külön kapok egy keményfedeles dokumentumot, mint ha csak az érettségi záradékában lesz beírva? Ezt jó lenne megtudnom, mert nem nagyon tervezek túlzottan sokat foglalkozni az angollal a középfokú nyelvvizsga megszerzése után és jó volna, ha a mostani érettségimmel szerzett nyelvvizsga érvényes lenne és nem kellene még egyszer külön megcsinálnom csak azért, hogy egy keményfedeles bizonyítványban is benne legyen.
Nyilván nem csak lexikális tudást mér fel, különben jóval több ember hasalna el.. plusz annak sok értelme nem lenne, ha ennyire tudás-orientált lenne az érettségi.Rockstar69 írta:Mondjuk a töriben is azért van egy jópár feladat, aminek semmi köze a történelemhez. Például a táblázat leolvasósok. Ott még százalékszámítás is volt, azt be is néztem. Meg például volt az a falas kérdés. Azt sokan nem tudták, pedig elég egyértelmű volt szerintem. Végülis ha azt nézzük mind a kettőből van az érettségiben (lexikális tudás, meg eszet igénylő feladatok). Ezért is lehet, hogy még én is letudtam érettségizni, aki gyakorlatilag nem járt középiskolába. Meg van egy moslék haverom, aki kb aludni járt be az iskolába, mégis kb 3-masra érettségizett 3 éve a patkány. Azt hittem azért komolyabb lexikális tudás kell hozzá, ezért is nem akartam belevágni, csak tesóm unszolására kezdtem el.
Kötelezően kell első év végére? Ez érdekes.. Ezt hol olvastad?dani.szentgali írta:Luszie: Úgy értem, hogy nem érdekel az angol, hogy egyetem első év végéig nem akarok foglalkozni egy középfokú nyelvvizsgával.Akkor már a komolyabb angollal akarok foglalkozni, vagyis a felsőfokkal, amit első év végén kötelező jelleggel le kell tenni. Azt mondom, hogy alapnak jó a középfokú, és hogy azt szeretném most megszerezni az emelt érettségi berkein belül, hogy úgy kezdhessem el az egyetemet, hogy már megvan legalább alapnak a középfokú nyelvvizsgám és ne év közben kelljen letennem, hanem akkor már csak az egyetemi tanulmányokra, illetőleg a nehezebb, magasabb szintű nyelvvizsgára.
![]()