100% feltétele

Mozdíts meg minden követ a játékban

Gyűjtenivalók

Cigaretta kártyák, álomfogók, és megannyi felfedezés vár!

Lovaglás

Vágtass a legjobb lovakkal

Vadászat

Ejtsd el okosan a vadakat

Történet

Az utolsó banditák kora

PC gépigény

Rendszerkövetelmények

Csalások

Határtalan szórakozás


Cikkek /

Red Dead Redemption 2 - Vadászat és horgászat

Nem volt még olyan részletesen kidolgozott természet és élővilág Rockstar Games játékban, mint a Red Dead Redemption 2-ben. A fejlesztők mintegy 200 különböző állatfajt engedtek szabadjára a játék világában, melyek eltérő szokásokkal, tulajdonságokkal és napi rutinnal rendelkeznek, interakcióba lépnek mind egymással, mind a környezettel. Meg kell mutatnunk hát, ki is van igazából a tápláléklánc csúcsán.

A vadászat ugyan már része volt az első Redemption játéknak is, és a GTA V-ben is helyet kapott a tevékenység egy apróbb mellékfeladat erejéig, de a fejlesztők most különösen gondos munkával megalkotott részletes növényzettel, állatvilággal és kapcsolódó animációkkal, mozgásokkal emelték újabb szintre a virtuális zsákmányejtést, és mindez most kiegészül a horgászattal is.

A Red Dead Redemption 2-ben kulcsfontosságú szerepet tölt be a vadászat – ez az, amivel a sztori küldetéseken kívül a legtöbbet tehetünk a tábor jó hangulatáért, hiszen ezzel kivívhatjuk a bandatagok tiszteletét. Emellett főzhetünk a saját éhségünk csillapításához, az elejtett vadak kiemelt pénzkereseti forrásnak számítanak, ha eladjuk őket egy közeli hentesnek, és csak ezek után jön a sorban a craftolás, amit már régóta ismerünk a videojátékok világában.

A szabad világban számos zsákmányt ejthetünk, mint szarvast, őzet, nyulat, vadkacsát, de egyén ragadozókat is a prémjeikért és bőrükért, mint róka, farkas, medve vagy aligátor. A tavakban és folyókban különbözőféle, változó súlyú halakat foghatunk.

Fegyverek és módszerek

A jó vadászat receptje természetesen a lopakodással kezdődik, de ezután nem mindegy, milyen fegyvert használunk. Ha íjat használunk, a nyilak kevesebb kárt tesznek a húsban és a prémben, ezért a zsákmányt nagyobb összegért tudjuk eladni. Persze használhatunk bármilyen lőfegyvert is, ám ezek rontanak a minőségen, de ezek között is találhatunk jobbakat és kevésbé ajánlottakat, például a Varmint Rifle egy remek választás erre a célra, mivel kisebb méretű töltényekkel tudunk lőni vele, ezáltal kevésbé roncsolja a zsákmányt.

Ellenben azt is figyelembe kell venni, hogy minél nagyobb egy állat, annál erősebb fegyver szükséges a leterítéséhez, ezért mérlegelni kell a választáskor. Értelemszerűen célszerű a leggyengébb pontokra célozni – ezek a fej és a szív, hiszen ezek azonnal megölik az állatot (critical damage), így kevesebb nyíllal/tölténnyel le tudjuk teríteni az állatot. Az ártalmatlanításhoz elég fatális sebzést ejteni (fatal damage), melyet egyéb szerveket, mint például a tüdőt vagy a gyomrot érintő találatokkal lehet sikeresen véghez vinni – ekkor az állat még életben marad, de ártalmatlanná válik. Minél többször találjuk el a célpontot, annál kevesebb hasznot húzhatunk a tetemből.

A legtöbb craftolható elemhez tökéletes (perfect) prém szükséges, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő fegyvert válasszunk. Emellett sokat számít a töltény is, hiszen ebből is számos opció, továbbfejlesztés érhető el a játékban. A fejlesztők méretük alapján 5 csoportba osztotta a széles állatvilágot, és minden csoport esetében megegyeznek az optimális fegyverek, melyekkel egy lövéssel végleg leteríthető a préda:

Small animal size - Aprótestű állatok

  • Aprótestű hüllők:  Bullfrog és toad (békák), Snake (kígyó)
  • Aprótestű madarak: Blue Jay, Booby, Cardinal, Carolina Parakeet, Chicken (tyúk), Crow (varjú), Duck (kacsa), Gull, Loon, Oriole, Pigeon (galamb), Robin, Songbird, Sparrow, Parrot (papagáj), Pheasant (fácán), Quail (fürj), Raven (holló), Rooster, Waxwing, Woodpacker (fakopáncs)
  • Aprótestű emlősök: Bat (denevér), Squirrel (mókus), Chipmunk (csíkosmókus)
  • Tökéletes (perfect) találat: Íjjal (bow), kizárólag Small Game Arrow használatával!

Moderate animal size - Kistestű állatok

  • Kistestű hüllők: Iguana, Gila Monster
  • Kistestű madarak: Condor, Crane (daru), Cormorant (kormorán), Eagle (sas), Egret (kócsag), Goose (liba), Hawk (sólyom), Heron (gém), Owl (bagoly), Pelican, Spoonbill, Turkey (pulyka), Vulture (keselyű)
  • Kistestű emlősök: Armadillo, Badger (borz), Muskrat (pézsmapocok), Possum (oposszum), Rabbit (nyúl), Racoon (mosómedve), Skunk (bűzös borz)
  • Tökéletes (perfect) találat: Kizárólag a Varmint Rifle alkalmas.

Medium animal size - Közepes testű állatok

  • Közepes testű emlősök: Beaver (hód), Coyote (prérifarkas), Fox (róka), Pig (disznó)
  • Tökéletes (perfect) találat: A legtökéletesebb az íj (bow) standard nyíllal, de jó lehet a mérgezett nyíl (poison arrow) és a dobókés (throwing knife) is. Emellett lőfegyverekből alkalmas a Repeater (gyorstüzelő), Rifle (puska) és Sniper Rifle (távcsöves puska) hagyományos (regular), split point, high velocity és express tölténnyel.

Large animal size - Nagytestű állatok

  • Nagytestű hüllők: Fiatal aligátorok, Turtle (teknős)
  • Nagytestű emlősök: Boar (vaddisznó), Big Horn Ram (kos), Buck (bak), Cougar (puma), Deer (őz), Goat (kecske), Panther (párduc), Peccary, Pronghorn (antilop), Sheep (bárány), Wolf (farkas)
  • Tökéletes (perfect) találat: A legtökéletesebb választás az íj (bow) mérgezett nyíllal (poison arrow), de a sima nyílvessző is jó lehet. Szintén hasznos a mérgezett dobókés (poison throwing knife). Akárcsak a közepes tesű állatoknál, lőfegyverekből a sima puskákkal (Rifle) és távcsöves puskákkal (Sniper Rifle) lehet tökéletes halálos sebzést ejteni hagyományos (regular), split point, high velocity és express tölténnyel.

Massive animal size - Legnagyobb testű állatok

  • Nagyon nagy testű hüllők: Aligátor
  • Nagyon nagy testű emlősök: Bear (medve), Bison (bölény), Bull (bika), Cow (tehén) Elk (vapiti), Moose (jávorszarvas), Ox (ökör)
  • Tökéletes (perfect) találat: Csendes és tökéletes sebzést biztosítanak a továbbfejlesztett nyilak (improved arrow), de akár még a mérgezett nyílvessző (pison arrow) vagy a mérgezett dobókés (poison throwing knife) is beválhat. A legajánlatosabb fegyver azonban a sniper rifle (távcsöves puska) akár regular, akár split point, akár high velocity, akár express tölténnyel. Ugyanezekkel a lőszerekkel a sima puska (rifle) is alkalmas lehet, de kivételesen még a shotgun (sörétes puska) is beválhat kizárólag slug töltényhüvelyekkel.

Különleges, realisztikus hangulatot, és persze nagyobb kihívást ad, hogy a még meg nem ölt, csak megsebzett állat előbb menekülni próbál, és csak később esik össze, és még akkor is lélegezhet – rajtunk áll, meddig hagyjuk szenvedni. A megsebzett állatot jelzi a radar, és a különleges nézetet (hunter vision) választva tudunk nyomába eredni a legyengített, elesett prédáknak.

A megölt vadakat akár helyben, akár a táborban is megnyúzhatjuk, a szállításhoz pedig a lovunkat hívhatjuk segítségül, kinek a hátán végig láthatóak az elejtett állatok. A zsákmányt vállon is cipelhetjük, de ez jócskán befolyásolja a mozgásunkat, így épp elég, ha a lovunkig el tudjuk őket vinni. Bizonyos limitig egyszerre többféle zsákmányt is szállíthatunk. A nagyobb testek, mint a szarvas a nyereg mögé, a ló hátára kerül, a madarak és az apróbb állatkák, mint például a nyulak a nyeregre akasztva szállíthatóak.

Fontos azonban, hogy viszonylag sietnünk kell a tetemek leszállításával, mert a húsok romlásnak indulnak, ezáltal idővel csökken a minőségük!

Horgászat

A különböző állatfajok értelemszerűen más-más természeti viszontagságokat kedvelnek, megvannak tipikus élőhelyeik, ahol megtalálhatjuk őket. Nincs ez másképp a halakkal sem, a különbözőt tavakban és folyókban, folyószakaszokban eltérő fajták foghatóak. Ráadásul mindhez megfelelő csalétek választása szükséges, és egyes fajták csak bizonyos időjárási körülmények mellett bújnak elő.

A játékban mintegy 15 halféle fogható ki, a kifogásukhoz pedig ezeket érdemes tudni róluk:

Kistestű halak (0.5 lbs/0.22 kg – 2.0 lbs/0.9 kg)

  • Redfin Pickerel: A déli meleg vizű folyókban él, kedvenc csemegéje a kenyér
  • Perch: Az észak hideg vizű tavakban és folyókban úszik, a legjobb csalétek a kenyér
  • Bullhead Catfish: Csak a mocsárban él, kedvence a kukorica (corn)
  • Chain Pickerel: Hideg vizű tavakban, melegvízű folyókban és a mocsárban is felbukkan, kedvence a kukorica
  • Rock Bass: Hideg és meleg vizű tavakban egyaránt előfordul, az optimális csali a sajt
  • Bluegill: Minden vízben megél, legyen az mocsár, folyó vagy tó, hideg- vagy melegvízű; a sajtot szereti

Közepes súlyú halak (4.0 lbs/1.8 kg - 6.0 lbs/2.8 kg)

  • Sockeye Salmon: Kizárólag északi hideg vizű folyókban él, és jobbára csak napos időben bukkan fel. Ajánlott hozzá a River Lure, a Spcial River Lure vagy a Special Spinner
  • Largemouth Bass: Délvidékek meleg folyóiban és tavaiban él; esős időben bújik elő, kedvence a Crayfish (folyami rák)
  • Smallmouth Bass: A feketesügér – pisztrángsügér testvéreivel ellentétben – hideg és meleg vizű folyókban is felbukkan, de szintén csak az esős időt kedveli; kedvenc tápláléka pedig a tücsök (crickets)
  • Steelhead Trout: Északon és délen, azaz hideg és meleg vizű folyóban, tavakban egyaránt megél, de szinte csak esős időben bújik elő; kedvence a giliszta (worms)

Nagysúlyú halak (14 lbs/6.35 kg – 20 lbs/9 kg)

  • Muskie: Északi hideg vizű tavakban él, és a napos időt szereti; a Lake Lure, a Special Lake Lure és a Special Spinner is alkalmas lehet a kifogásához
  • Lake Surgeon: A déli tavakban és a mocsarakban bukkan fel felhős időben; a Lake Lure, a Special Lake Lure és a Special Spinner lehet megfelelő csalétek a kifogásához
  • Northern Pike: Északi hideg vizű folyókban úszik napos időben; kifogásához River Lure, Special River Lure vagy Special Spinner javasolt
  • Longnose Gar: Kizárólag mocsári hal, ami a felhős időt szereti; Swamp Lure, Special Swamp Lure vagy Special Spinner csalétekkel érdemes a horgászásukra indulnunk
  • Channel Catfish: Szintén csak mocsárban, leginkább felhős időben előforduló halféle, és ezt is Swamp Lure, Special Swamp Lure vagy Special Spinner csalival lehet a legjobban előcsalogatni

Az északi régió alsó határát egy képzeletbeli körívben az Owanjila-tó, Strawberry, Valentine, majd kelet felé haladva pedig Lemoyne és a New Hanover közötti megyehatár képezi. Mocsári halakat Bayou NWA-ban érdemes keresni.

A horgászat legfontosabb titka, hogy a csalit lassan, de folyamatosan mozgatni kell, hogy ráharapjanak a halak. Ha ez megtörtént, érdemes egyenesen, minél inkább felfelé tartani a pecabot végét. A hal időnként ficánkolni kezd és megpróbál elúszni – ilyenkor a horgászbotot az ellenkező irányba kell lendíteni.

Craftolás

Az elejtett állatok prémjét, bőrét, pikkelyeit nem csak eladhatjuk, de craftolás során különböző ruhaelemeket készíthetünk belőlük. A játékterületen élnek úgynevezett "legendás állatok" (legendary animals), melyek ritka példányoknak számítanak a saját fajukban, és különösen értékesek, mert egyedi kiegészítők készíthetőek belőlük. A legendás állatok bármilyen fegyverrel megölhetőek, az ő bundájuk minden esetben tökéletes lesz.

RDO Szerepek (Frontier Pursuits) Ismertető Helyszínek A főhős Történet 100% feltétele A tábor Gyűjtenivalók Lovaglás Vadászat és horgászat Csalások PC Gépigény A játék kiadásai Összes kép megtekintése
Összes videó megtekintése Ismertető Fegyverek 100% feltétele Kihívások Öltözékek Minijátékok Csalások Ismertető PS4 trófeák Csalások