100% feltétele

Mozdíts meg minden követ a játékban

Gyűjtenivalók

Cigaretta kártyák, álomfogók, és megannyi felfedezés vár!

Lovaglás

Vágtass a legjobb lovakkal

Vadászat

Ejtsd el okosan a vadakat

Történet

Az utolsó banditák kora

PC gépigény

Rendszerkövetelmények

Csalások

Határtalan szórakozás


Cikkek /

L.A. Noire - Ismertető

Borítókép Fontosabb adatok
Név: L.A. Noire (ejtsd: el ej noár)
Stílus: Külsőnézetes, nyílt világú akciójáték
Tervező: Brendan McNamara
Fejlesztő: Team Bondi
Rockstar Games
Rockstar Leeds (PC verzió)
Kiadó: Rockstar Games
Terjesztő: Take-Two Interactive
CNG Hungary kft. (Magyarország)
Hivatalos oldal: www.rockstargames.com/lanoire
Technológiák: In-House Engine
Motion Scan (Arcmimika)
Havok (Fizika)
Játékmódok:
Single Player
Platform: PlayStation 3
Xbox 360
Windows PC
Macintosh
PlayStation 4
PlayStation 4 Pro
Xbox One
Xbox One X
Nintendo Switch
Megjelenés: PlayStation 3 és Xbox 360
 2011. május 17.
 2011. május 20.
 2011. május 20
 2011. július 7.

Windows PC és Macintosh
 2011. november 8.
 2011. november 11.
 2011. november 11.

PlayStation 4, PlayStation 4 Pro Xbox One, Xbox One X, Nintendo Switch
WW: 2017.november 14.
Adathordozó: PlayStation 3: Blu-ray lemez
Xbox 360: DVD-DL (3 darab)
PC: DVD-DL, letöltés (Steam, OnLive)
Macintosh: Letöltés (OnLive)
Besorolás: ESRB: M
PEGI: 18+
BBFC: 18+
ACB: MA15+

Az L.A. Noire (noire: francia eredetű szó, jelentése fekete) egy akciójáték, amely 1947-ben, Los Angeles-ben játszódik. Bár a Rockstar Games adja ki, a cég közösen fejlesztette a játékot megálmodó Sydney-i székhelyű Team Bondi (ejtsd: tím bondáj) csapattal és készítette el PlayStation 3, valamint Xbox 360 konzolokra, majd a Rockstar Leeds átportolta PC-re is. A játékban egy rendőrt alakítunk, aki fokozatosan feljebb jut a ranglétrán, s végül egy kitűnő nyomozó válik belőle. Pályafutása során folyamatosan szembetalálkozik a korrupcióval.

1947-ben, a második világháború befejezése után Cole Phelps úgy dönt, hogy csatlakozik az LAPD-hez, az éppen fénykorát élő kalifornai nagyváros bűnüldözőihez. Utcai rendőrként kezd, majd járőrként folytatja tovább pályafutását. Ezután gyilkossági ügyeket kell megoldania, később egyéb bűntényeket, végül pedig gyújtogatások végére kell járnia. A játékban összesen 21 esetet kell felgöngyölítenünk. Minden eset helyszíneléssel kezdődik, ahol nyomokat kell keresnünk, majd kezdődhet a nyomozás. Nyomozóként szemtanúkat, gyanusítottakat kell kihallgatni azon információk alapján, amelyekre a nyomok és a vallomások alapján jöttünk rá. Cole egy szép jegyzetfüzetet is kap, amelybe felírja a kérdéseket. A teljesen realisztikus arcmimikának köszönhetően, na meg persze a saját ügyességünktől függően leolvashatjuk az emberek arcáról, hogy azok igazat mondanak-e vagy hazudnak. Ha szükséges akár meg is szorongathatjuk a gyanusítottakat, hogy megtudjuk az igazságot. Ha elég okosak, ügyesek és rafináltak vagyunk, akkor eljutunk az elkövetőhöz.

A játékmenetet mellékküldetések, sok akció és izgalom színesíti, és még a játék legnagyobb pikantériáját nem is említettük: az egyes eseteknek olyan bűntények szolgálnak alapul, amelyek a való életben is megtörténtek. Az egyik leghíresebb a Black Dhalia, amely az egyik leghíresebb megoldatlan ügy a világon. Az utcán korhű járművek közlekednek, az emberek az akkori divatnak megfelelő öltözéket és frizurát viselnek, a zenék is a 40-es éveket idézik, illetve maga a város is az akkori külsejében pompázik. A fotoreailsztikus arcomzdulatokkal és a környezettel együtt az egész játék olyan, mintha egy film lenne. Nemhiába volt az L.A. Noire az első videojáték, amely részt vett a Tribeca Filmfesztiválon.

Mindezt a MotionScan technológia tette lehetővé, melynek lényege, hogy színészek arcmozgását rögzítették mintegy 32 kamerával, amelyek különböző irányból vették fel a karakterek mimikáját, majd a mozdulatokat hozzárendelték az virtuális emberekhez. Ez a módszer nagyon sokat dobott a játékon, nem beszélve arról, hogy a fejlesztési folyamatot is meggyorsította, amely több, mint hat éven keresztül tartott. Először csak PlayStation 3 konzolokra jelentették be, de később megerősítették, hogy az Xbox 360 tulajdonosok számára is érkezik egy verzió. A játék kiadását 2007-re tervezték, de ez fokozatosan csúszott, míg végül csak 2011. májusában kerülhetett a boltok polcaira. Egy hónappal később pedig teljesen váratlanul érkezett a bejelentés, hogy a Team Bondi sikerjátékát a Rockstar Leeds átportolja személyi számítógépekre, ráadásul továbbfejlesztett grafikával és 3D támogatással lepik meg az erős számítógépekkel rendelkező játékosokat.

A játékhoz jelentek meg letölthető tartalmak is, amik manapság népszerűek a játékfejlesztő cégek körében. A The Naked City egy újabb bűntényt és néhány új kihívást tartogat a játékosok számára. A Broderick egy speciális öltöny, ami javít Cole harc- és ellenállóképességén. A Slip of Tounge egy egyszerű autólopásnak tűnik, ami végül a legnagyobb halakhoz vezeti el a nyomozót. A Sharpshooter öltöny növeli Cole ellenállóképességét a pisztolyok és a puskákkal szemben. A Chicago Piano egy új, különleges gépfegyverrel gazdagítja az alapjáték készletét. A Chicago Lightning egy speciális öltönyt foglal magában, amely azon játékosok számára érhető el, akik regisztrálnak a Social Club rendszerbe. Ez növeli Cole lövéseinek pontosságát automata fegyverek és puskák használata esetén. A Nicholson Electroplating egy új gyújtogatási eset, illetve a Reefer Madness is egy új bűntény. A DLC-k a PlayStation Network és az Xbox LIVE rendszereken keresztül tölthetőek le. Futtatásukhoz természetesen szükség van az alapjátékra.

 A játék nagyon pozitív kritikákat kapott. Általában 8/10-es, 9/10-es vagy 90/100-as értékelést kapott, ami valljuk be nem rossz és mindenképp alátámasztja a tényt, hogy az L.A. Noire egy olyan nagyszerű videojáték, amit mindenképp érdemes kipróbálni.

A PC verzió

Nem sokkal a konzolos megjelenés után a Rockstar Games bejelentette, hogy átportolják ezt a kis "interaktív detektívregényt" személyi számítógépekre is. A játék a letölthető tartalmakkal együtt, L.A. Noire: The Complete Edition név alatt került a boltok polcaira 2011. novemberében, továbbfejlesztett grafikával és 3D támogatással. A PC verzió rendszerkövetelményei a következők:

  Minimális gépigény Ajánlott konfiguráció
Operációs rendszer: Microsoft Windows XP (Service Pack 3)
Microsoft Windows Vista (Service Pack 1)
Microsoft Windows 7
Mac 10.6 vagy újabb
Processzor (CPU): Kétmagos Intel, 2.2GHz órajellel
Kétmagos AMD, 2.4Ghz órajellel
Négymagos Intel, 3.2GH órajellel
Négymagos AMD, 3.2Ghz órajellel
Memória: 2GB 8GB
Videokártya: NVIDIA GeForce 8600 GT 512MB
ATI Radeon HD 3000 512MB
NVIDIA GeForce GTX 580 1536MB
AMD (ATI) Radeon HD 6850 1024MB
Helyigény: Körülbelül 16 GB szabad hely Körülbelül 16 GB szabad hely
Hangkártya: 100% DirectX 9.0c kompatibilis sztereó hangkártya
Szükséges továbbá egy DVD meghajtó is.
 • A játék nem kompatibilis minden integrált és AGP videokártyával.
 • A játék aktivációja internet kapcsolatot igényel.
 • A játékhoz szökségesek tovább a DirectX 9.0c, a Microsoft's Windows .NET Framework, és a Microsoft Visual C++ 2008 SP1 Redistributable Package (x86), de ezeket a játék automatikusan telepíti.
 • A játék nem támogatja az NVIDIA 8600GT 512MB és ATI HD3870 512MB AGP csatlakozású verzióit.
 • A játék nem témogatja a 256MB vagy kevesebb videomemórival rendelkező videokártyákat.
 • A Macintosh verzió csak csak az OnLive-ról tölthető le!

Kompatibilis vezérlők:

 • Microsoft® Xbox 360® Controller for Windows
  Microsoft Xbox 360 Wireless Controller for Windows (szükséges hozzá a Microsoft Wireless Gaming Receiver)
  Logitech® ChillStream™ Game Controller for PC (néhány modell)
  Logitech® F510
  Saitek® P3200 Rumble Pad
  Mad Catz® GamePad (néhány modell) 
RDO Szerepek (Frontier Pursuits) Ismertető Helyszínek A főhős Történet 100% feltétele A tábor Gyűjtenivalók Lovaglás Vadászat és horgászat Csalások PC Gépigény A játék kiadásai Összes kép megtekintése
Összes videó megtekintése Ismertető Fegyverek 100% feltétele Kihívások Öltözékek Minijátékok Csalások Ismertető PS4 trófeák Csalások