100% feltétele

Mozdíts meg minden követ a játékban

Gyűjtenivalók

Cigaretta kártyák, álomfogók, és megannyi felfedezés vár!

Lovaglás

Vágtass a legjobb lovakkal

Vadászat

Ejtsd el okosan a vadakat

Történet

Az utolsó banditák kora

PC gépigény

Rendszerkövetelmények

Csalások

Határtalan szórakozás

Hírek /

2023 was a long long road... – évértékelő

Hosszú idő után végre egy igazán mozgalmas évet zárhatunk Rockstar és GTA rajongóként a GTA VI első trailere után. Bár jövőre még nem jelenik meg a játék, így is egy sűrű év elébe nézünk. Szokásos év végi összefoglalónkban összegezzük az elmúlt év eseményeit, és összegyűjtjük, mire számíthatunk a következő 12 hónap során.

Újabb év telt el. Tekinstük át, mi történt a Rockstar Games táján 2023-ban!

Rockstar Games

A 2023-as első üzleti negyedévének zárásaként nyilvánosságra kerültek az eladási számok: a minden idők legkelendőbb videójáték-sorozat címet továbbra is a GTA sorozat birtokolja, 395 millió eladott példánnyal (ebből csak a GTA V 175 millió). A Read Dead Redemption széria is több mint 70 millió eladott és boltokba leszállított példánnyal büszkélkedhet.

Márciusban elhunyt Tom Sizemore színész, aki Sony Forelli szinkronhangját kölcsönözte. Decemberben meghalt James McCaffrey színész is, aki az ex-nyomozó, Max Payne szinkronhangját adta.

Májusban már sejthető volt, hogy 2025-ben új GTA játék érkezik, hiszen a Take Two 2023 éves értékelőjéből szó esik arról, hogy a következő GTA játékon „aktív munka zajlik”, és kiemelkedő növekedésre várnak a 2025-ös üzleti évre. Emellett agusztustól a Rockstar Games része FiveM és RedM mögött álló Cfx.re szerepjáték modokat készítő stúdió, mely azért fontos, mert megtörte a Rockstar negatív hozzáállását a moddingot illetően.

November 16. után távozott a cégtől Michael Unsworth, a Rockstar Games írásért felelős alelnöke (vice president for writing), aki több Rockstar játékban fontos kreatív szerepet töltött be.

A rossz hírek sora itt nem áll meg: karácsonykor ugyanis kiszivárgott a GTA V teljes forráskódja, melyből kiderült, hogy nyolc DLC is készült volna a single player módhoz, de a Bully-hoz, az Agent-hez, és más Rockstar játékhoz is kapcsolódnak információk.

Red Dead Redemption

Mint az évek óta tudjuk, a Rockstar RDR szériára vonatkozó fejlesztései eltörpülnek a GTA sorozatba tett munkák mellett -érthető okokból. Az év legfontosabb történése a Red Dead Redemption első részének PS4, valamint Nintendo Switch debütálása volt, melyről a korábbi hónapokban már jelentek meg infómorzsák. Szivárgások alapján pedig Playstation 5, Xbox Series S/X portot is kap a második rész.

GTA Online

A hetente változó bónuszok, új járművek, 50 férőhelyes garázs, új bolti rablások, free mode események, deathmatchek mellett továbbra is érkeztek új tartalmak a GTA V multiplayer játékmódjába. Januárban visszatértek a GTA III-ból már jól ismert taxis küldetések. A következő hónapban a GTAO PC verziójához biztonsági frissítés érkezett, mely a magán túlnövő modding és csalás káoszt igyekezett csökkenteni.

Márciustól, rendszámokat a -megszűnt iFuit helyett- a Lincense Plate Creator-ban készíthetjük el, de több jármű ára is megváltozott. További egyensúly kiegyenlítő hatásként jelent meg a június 13-i frissítés, melyben új szerep(ek) jelent(ek) meg, illetve tüntek el, egyes jáművek (pl: Mammoth Hydra) fegyverei is optimalizáltabbak lettek, járművek sora került ki a multiplayer részből. Ekkortól érhető el szintén a GTA+ tagoknak szánt Vinewood Car Club is.

Júniusban érkezett a San Andreas Mercenaries frissítés, melyben a Los Santos Angels tagjaként vehetjük fel a harcot a Merryweather ellen.

Júliustól nyolc év után újra bekerültek a kirabolható pénzszállítók. Augusztusban pedig a Cayo Perico heisthoz érkezett új játékmód.

Szeptember 17-én jelent meg 10 éve a GTA V. Ennek alkalmából újból összeszedtük, miben hozott újítást a széria ötödik számozott része, e kapcsán kiadatlan artwork is napvilágot látott.

A játék tíz éves jubileumát az Online-ban is új, az egyjátékos módhoz is kapcsolódó tartalmak követték, beleértve az állatvilág átemelését.

A legújabb frissítés év végén, december 12-én debütált Chop Shop néven, melyben a GTA IV-ből ismert Yusuf Amir megbízásait kell teljesíteni, vagyis egzotikus autókat kell ellopni. A frissítésben az új tartalmak részeként új autók mellett most mar saját rendőrautót is vásárolhatnak a játékosok.

GTA Trilogy (Definitive Edition)

Januárban streamre is felkerült a vegyes fogadtatást megélt GTA Trilogy Definitive kiadása, vagyis a franchise 3D érájának játékai, a GTA III, a Vice City és a San Andreas. A kiadás decembertől mobilon is játszható, Netflix felhasználóknak ingyenesen, az alkalmazáson keresztül. Áruházból külön is meg lehet vásárolni. A Grove Street Games által átportolt játék trilógia negatív visszhangja a sok, Rockstar játékokra nem jellemző bug okozta. A mobil verzióban ezekből kevesebb láthatunk, és az eredeti színeket is visszahozták (pl.: San Andreas „sárgás fényei”).

GTA VI

Az év fénypontja természetesen a GTA VI első trailerének érkezése volt. Már márciusban posztolt 50 Cent egy sejtelmes, Vice City témájú bejegyzést.

Bár júliusban a sajtó még azt repesgette, hogy megúszhatja a börtönbüntetést a GTA VI videókat 2022 szeptemberében kiszivárogtató hacker, karácsony előtti napokban nyilvánosságot látott, hogy elítélik a hackert.

Korábban is voltak árulkodó jelek, de novemberben indult meg az izgulás: a Bloomberg is leközölte, hogy decemberben jön a következő GTA játék előzetese. A hír gyorsan elterjedt, így a hír még aznap (november 8-án) a Rockstar is megerősítette.

"Egy üzenet Rockstar Games-től

A következő hónapban jön el a Rockstar Games 25. évfordulója.

A játékosok hihetetlen támogatásnak köszönhetően a világ minden tájáról, lehetőségünk nyílt arra hogy olyan játékokat készítsünk, amiért igazán lelkesedünk – nélkületek ez nem lett volna lehetséges, és nagyon hálásak vagyunk mindannyiotoknak, hogy velünk tartotok ezen az úton.

1998-ban azzal a gondolattal került megalapításra a Rockstar Games, hogy a videojátékok lényegi része lehetnek a kultúrának, mint a szórakoztató-ipar akármelyik másik ága, és reméljük, hogy olyan játékokat készítettünk, amit szerettek, és részesei ennek a fejlődésnek.

Izgatottan tudatjuk veletek, hogy december elején közzétesszük a következő Grand Theft Auto első trailerét.

Várjuk a következő sok-sok évet, ahol tovább osztozhatunk veletek ezekben az élményekben.

Köszönettel,
Sam Houser"

Még ugyanebben a hónapban új Rocktar termékek érkeztek a webshopba, melyekből mi is kaptunk. 

December 1-jén pedig került: december 5-ig érkezik magyar idő szerint délután 3-kor a GTA VI első előzetese!

GTA VI Trailer 1

Az előzetes a tervezettnél korábban kiszivárgott, így az előzetest már körülbelül december 5 éjfélkor meg lehetett tekinteni a magyar játékosoknak. A szivárgást követően a Rockstar úgy döntött, 15 órával korábban közzéteszi hivatalos csatornáin az előzetest. A trailer és a Take-Two hivatalos kommunikációból kiderül: a játék 2025-ben érkezik Playstation 5 és Xbox Series S/X konzolokra.

Az előzetes érkezését követően több elemzést is készítettünk, kitérve a zeneválasztásra, az előzetesben látható eseményekre, és az előzetes minden egyes képkockájára vonatkozóan.

Mi várható 2024-ben?

A 2024 igencsak izgalmas évnek ígérkezik, hiszen az egész év a GTA VI várásával fog telni, amiben most már a Rockstar Games is aktív fél lesz, hiszen nem véletlen hivatkoztak az első trailerre mindjárt "Trailer 1" címszóval. Az új esztendőben az alábbi fejleményekre és mérföldkövekre számítunk:

  • Kíváncsian várjuk, milyen lesz a GTA VI hírdömping. A GTA V és a Red Dead Redemption 2 trailere után nagy volt a csend, ugyanakkor a GTA VI első trailere merőben más, és sokkal többet mutat, mint bármely korábbi Rockstar játék trailere, ezért lehet hogy most változtat ezen trenden a R*
  • Várhatóan legkésőbb az év második felében közelebbről megismerjük a férfi főhőst, aki a leakekben Jason néven szerepelt, de jócskán változott azóta a fizimiskája
  • Várhatóan a sztoriról is többet tudunk meg, és kiderül, hogy végül tényleg két főhőst irányíthatunk-e
  • Érdemes figyelemmel kísérni a GTA Online frissítéseket, mert számos jármű és más tartalom igazából már jó ideje a GTA VI-ból van, valószínűleg még több tartalommal hangolhatunk majd az új Grand Theft Auto játékra
  • Arra számítunk, hogy akárcsak a Red Dead Redemption 2 esetében a Double-Action Revolver és a fejsze (hatchet), a GTA VI esetében is lesznek előzetes cross eventek a GTA Online-ban, amivel előre oldhatunk fel tartalmakat a következő játék multiplayer részében. Az sem kizárt, hogy olyan karakter is érkezik, aki a két játék világát összekapcsolja majd
  • Az érem másik oldala, hogy jövőre várhatóan nagyon meg fognak szaporodni a téves GTA VI információk, leakek és pletykák. Ezeket igyekszünk továbbra is higgadt fejjel kezelni, és bátran kételkedni. A célunk, hogy a GTAPlace-en olyan információkat szerezzetek, amik biztos támpontot adnak annak kapcsán, hogy mit várhatunk majd ténylegesen a Grand Theft Auto VI-ban 
  • Jövőre lesz 20 éves a GTA San Andreas, ami vitathatatlanul a sorozat egyik mérföldköve és legnépszerűbb játéka. A GTAPlace is gyakorlatilag a GTA San Andreas PC verziójára várakozva indult el. Nem kizárt, hogy San Andreas miatt ehhez is érkeznek egyedi tartalmak, lehetőségek a GTA Online-ba
  • A GTA: The Trilogy – The Definitive Edition nagyon sokat változott a mobilos megjelenésre, rengeteg tartalmat hozott rendbe a Rockstar. Arra számítunk, hogy ezeket most inkább kisebb közönség által tesztelték a fejlesztők, és jövőre a már kiadott konzolos változatokhoz is megérkeznek a tartalmi és látványbeli korrekciók
  • Márciusban 15 éves lesz a GTA Chinatown Wars, ami máig az utolsó handheld platformokra tervezett GTA játék

TotoWood
Offline
2024. 01. 04. 14:35
Nagyon csattogtok az ajándékokért. Nem irigy vagyok, de erősen feltűnt. Főleg az utóbbi időkben. Hasznosak vagytok, lényegében...

Rockstar69
Offline
2024. 01. 04. 16:37
TotoWood: Mire gondolsz pontosan?

TotoWood
Offline
2024. 01. 04. 16:58
Rockstar69:
Megfogalmazás, cím, tálalás... Mintha csak Rockstar érdekeit tartanák szem előtt. Mintha elsődlegesen nekik próbálnának szimpatizálni. Pár darab ajándék miatt... amit nyilván folyamatosan várnak.
Saját vélemény.

Rockstar69
Offline
2024. 01. 04. 17:26
TotoWood: Pedig semmi ilyen nincs mögötte. Egy rajongói oldalként nyilván nem fogjuk állandóan szapulni őket, de nem is nagyon adtak rá okot a Definitive trilógián kívül. Egyébként meg azért elég kicsik vagyunk ahhoz, hogy a Rockstar ilyeneket figyeljen, hogy milyen hangvételben írunk egy-egy hírt. Már 10 éve kapunk tőlük csomagokat, de egyszer sem szóltak bele, hogy miről írjunk. Egyedül mikor a GTA V kapcsán volt szivárgás, akkor kértek meg, hogy ne terjesszük a kikerült anyagokat, de akkor sem helyeztek kilátásba semmi szankciót.

Bence (Visali)
Offline
2024. 01. 04. 18:38
TotoWood: Bocs, hogy szeretünk egy játékotsorozatot, és csinálunk neki egy rajongói oldalt. Bocs, hogy engedjük, hogy felvillanyozzon egy új rész, ami olyan helyszínre visz, amit imádunk, és a legjobb emlékeinket hozza elő. Bocs, hogy pár jó szóval megerősítjük a fejlesztőket, hogy jó irányba fordítják vissza a GTA Online-t, aminek... az Oppressor óta csípősen szóltunk be? Bocs, hogy olyanok vagyunk, akik nem csak fikázni meg sopánkodni tudnak. Bocs, hogy nem csak hatásvadász címekkel és "döbbenetes" szenzációkkal traktálunk, hanem azzal foglalkozunk, ami tényleg van, amiről úgy gondoljuk, tényleg érdemes neki örülni.

2. komment, 2024.01.04. 19:35

TotoWood: Most pedig egy másik, higgadtabb válasz, amit nem hirtelen felindulásból írok:

Ért már minket olyan vád nemrég, hogy nyaljuk a R* valagát. Én tartottam önértékelést, és azt látom, hogy cseppet sem vártuk kevesebb lelkesedéssel a GTA IV vagy a GTA V megjelenését. Sőt, visszanéztem a Joomla korszak híreire, egészen az atw-s HTML kezdetekre, amikor még az első infók csepegtek a Liberty City Stories-ról, és GTA San Andreas is épp csak akkor jött PC-re. Sosem voltunk kevésbé lelkesek, határozottan tudom mondani, hogy nem mi változtunk.

Akkor is csinálnánk, és ugyanígy csinálnánk, ha a R* ránk se hederítene.

Én azt nem értem Toto, hogy miért baj az, ha nem csak szidunk, fortyogunk és sopánkodunk. Nem tudom ép ésszel felfogni, hogy miért kell belerúgni abba, aki őszintén tud örülni valaminek.

totyak
Offline
2024. 01. 04. 22:59
Én azt mondom, hogy ebből ne legyen vita, adjátok nekem a Rockstar ajándékokat és akkor nem lehet részre hajlással vádolni titeket

TotoWood
Offline
2024. 01. 05. 13:29
Először is, csak a saját véleményemet írtam le. Nem támadás állt mögötte. Ez a vélemény olyan, ami vagy igaz, vagy nem.
Szóval azért annyira ne fújjátok fel.

Én is örülök a GTA6-nak, viszont nem örülök a pofátlan GTA Online-nak, aminek köszönhető többek között, hogy nem lett LibertyV-ből semmi, ahogy az összes többi single DLC-ből se. Én nem reklámoznám ennyire lelkesen a GTA online akciókat, stb...

Nem tetszik az a hozzáállás se, ahogy hozzáállnak a modderekhez. Meg sorolhatnám tovább. Zenéket vágtak ki a GTA-kból, stb...

Szóval ha rajongói oldalt is üzemeltetnék, nem hiszem, hogy én kapnék ajándékot, legalábbis kedveset, de leginkább semmit, mert én csakis rajongói szemszögből közelíteném meg ezt az egészet, az meg nem mindig jó...
LibertyV képe fent volt ugye.

Szerk.: GTA6 nagyon jó lesz, komolyan dolgoznak vele, elismerem. De bizonyára még tartalmasabb játék lenne Online nélkül, és itt story mód játékidejére gondolok elsősorban. Tehát kizárnám az online-t, nem egy R* magyar nyelvű felülete lenne... de még egyszer leírom: saját vélemény.

Rockstar69
Offline
2024. 01. 05. 19:52
TotoWood: Azzal részben egyetértek, hogy a GTA Online sokmindent elvett tőlük, viszont engem az vigasztal, hogy így mégtöbb időt és pénzt költhettek a GTA VI-ra, remélhetőleg ez meg is fog látszani rajta.

A legtöbbünk a csapatban is már unja a GTA Online-t, de nem az alapján csináljuk az oldalt, hogy nekünk mi tetszik. Sokaknak hasznosak lehetnek ezek az infók, őket is ki kell szolgálni.

A zene kivágás valóban bosszantó, de nem feltétlenül sóherségből történik. Korábban én is azt hittem, hogy ez úgy működik, hogy fizetnek egy díjat a kiadónak és bekerül a játékba a zene. De pár hete néztem egy interjút Jamie King-el, ahol elmondta, hogy sok zenét iszonyat nehéz volt megszerezni. Azt nem részletezte, hogy ez pontosan mit takar, de azért látszik, hogy nem feltétlenül olyan egyszerű, ahogy mi gondoljuk.

TotoWood
Offline
2024. 01. 05. 20:16
Nem írtam, hogy egyszerű, de maradjunk annyiban, az elmúlt 10 évben meglehetett volna sok mindent korrektebben oldani. Ez sajnos szinte semmiben nem sikerült. Nem RDR2-re gondolok. Én meg szeretek úgymond szarkasztikus megjegyzéseket tenni kb. mindenre.

Én megmondtam a véleményemet, GTA onlineról kevesebb hír, mindenféle kiszivárgott anyagról meg lehetőleg minél több, legalább is azokról, amik már levakarhatatlanok. Nekem ezek az információk, nem azok, amiket Rockstar weboldalán amúgy is megtalálok, ami a csapból is folyik ugye. Sok felesleges információ > Nehezebb átláthatóság.

Említsünk példákat...
GTA Tokyo? Talán egy kép arról is volt. Liberty-s DLC-ról ugye biztosan. Meg GTA3D képei egy Midtown Madness utánzatot sejtenek, ahogy a város kezdetleges kialakítása is... nem beszélve arról a logikus tényről, hogy kik csinálták a RAGE-t, meg a Midnight Club részeit... apropó: Midnight Clubból elvileg tervben van már egy új rész....

Ezek részben információk, részben pletykák, de mindenképpen sokkal érdekesebb, mint Rockstar marketing anyagai az elmúlt 10 évből a GTA6-ot, RDR2-t és a feljavított GTA5-öt kivéve....

Azzal is foglalkoznék, hogy mikor jön vissza San Fierro és Las Venturas? Mindkettő opció, nagy épületes játéktér jó dombokkal, mert kitöltik a képernyőt, nincs az a sivatagi pusztaság, ürességérzet, mint GTA5-nél ugye. Erre egyébként nagyon figyelnek a Rockstar fejlesztői a GTA6-nál, minél közelebb hozzák az épületeket, hogy ne tűnjön üresnek az összkép.

Hozzászólok
RDO Szerepek (Frontier Pursuits) Ismertető Helyszínek A főhős Történet 100% feltétele A tábor Gyűjtenivalók Lovaglás Vadászat és horgászat Csalások PC Gépigény A játék kiadásai Összes kép megtekintése
Összes videó megtekintése Ismertető Fegyverek 100% feltétele Kihívások Öltözékek Minijátékok Csalások Ismertető PS4 trófeák Csalások